Witaj !
Jak tam u Ciebie?
Dzisiaj na obiad mieliśmy taką pyszną zupę. Normalnie pychota, niebo w pyszczku. Nazywa się ona 감자 수제비 (Gamja sujaebi). Jest zupa z koreańską bazą do zup, ziemniaczanymi kluseczkami i warzywami.
Jak tam u Ciebie?
Dzisiaj na obiad mieliśmy taką pyszną zupę. Normalnie pychota, niebo w pyszczku. Nazywa się ona 감자 수제비 (Gamja sujaebi). Jest zupa z koreańską bazą do zup, ziemniaczanymi kluseczkami i warzywami.
Najfajniejsze jest, że składniki powinny być dla Ciebie dostępne.
Może się skusisz i ugotujesz.
W Korei praktycznie do większości zup nie mięsnych używa się wcześniej ugotowanej bazy.
Składniki:
- suszone rybki 멸치 (myul chi)(garść)
- glony
- rzodkiew japońska (plaster 2-3 centymetrowy) jeśli jest ona chuda to można dodać 2-3 plastry
- por (opcjonalnie)
- woda 1 l
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę dodać umyte rybki,glony, rzodkiew, por wszystko zagotwować. Po dojściu do temperatury wrzenia gotować jeszcze 5 min na mniejszym ogniu.
Jeśli cały wywar odrazu wykorzystuję to po prostu go przecedzam do innego garnka i gotuję zupkę. A jeśli chcę mieć na później no to czekam aż ostygnie biorę butelkę, lejek i siteczko przecedzam, zakręcam i do lodówki tak może stać kilka dni.
Suszone rybki, rzodkiew japońska i glony.
Ja jakoś specjalnie nie przepadam za zapech podczas gotowania, ale zupy z użyciem tej bazy są bardzo smaczne. Nie jestem pewna czy dostaniesz te rybki w sklepieq, a jeśli nie specjalnie przepadasz za takimi morskimi smakami to chyba można użyć zamiast tego wywaru wody i kostki rosołowej. Bynajnmniej tak mi się wydaje. Osobiście polecam zrobić z tą bazą rybno-glonową.
Jak już jest baza no to trzeba lecieć dalej z tematem.
Składniki do kluseczek:
- 2-3 ziemniaki
- mąka
Przygotowanie:
Wiadomo trzeba obrać i umyć ziemniaczki. Następnie potrzebna będzia tarka i zetrzeć je na tych najmniejszych chropowanych oczkach, tak żeby wyszła papka, dodać mąkę wymieszać i gotowe.
Kluseczki przed dodanie do zupy.
Składniki warzywa do zupy:
- ziemniaki 3 szt.
- pół bądź jedna mała marchewka, chyba że jesteś marchewkowym maniakiem to możesz dać więcej.
- pół cebuli
- kilka ząbków czosnku
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej,
- pół cukini
- kilka pieczarek ( opcjonalnie)
- por
- szczypiorek
- zielona ostra papryczka
- sól do smaku
- sezam do posypania w miseczce
Prawda jest taka, że ważywa możesz dodać jakie lubisz. Ważne, żeby je pokroić w plasterki, półntalarki , ćwiartki, cienkie paseczki.
Przygotowane warzywa.
Przygotowanie:
W trakcie gotowania wywaru przygotować warzywa.
Wywar już jest ugotowany i przecedzony dodać pokrojone w pół talarki ziemniaczki i gotować. Kiedy ziemniaczki są już taki miększe a woda zacznie wrzeć można dodać kluszeczki. Ja z teściową robię klueczki rękami. Bieżemy miseczkę z wodą zamaczamy palce nabieramy trochę ciasta kluseczkowego do rąki i rwiemy je do zupy. Jeśli tobie jest wygodniej możesz zrobić to łyżką. Po chwili trzeba zupkę zamieszać. Jak kluseczki są już prawie gotowe to dodać wcześniej już przygotowane warzywa i gotujemy, aż wszytsko będzie miekkie.
Już prawie gotowe.
Na koniec dodać soli do smaku.
Zamieszać wlać do miseczki posypać sezamem i gotowe.
Łyżka w dłoń i wsuwamy :)
Smacznego :)
Ps. Pisanie przepisów z paięci to chyba nie jest Moja specjalność, ale mam nadzieje, że dasz radę coś z mojej bazgraniny ugotwać i będzie Tobie smakować.
Buziak !
Jadzik ty jesteś niesamowita twoje przepisy i wygląd potraw same za siebie mówią że są smaczne i zapewne świetnie smakują już czuję ich smak w ustach niam niam.I skorzystam Z twoich przepisów.Buziaczki.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i idealnie na upały,ach zzielonoo mi,nie mam tych składników,ale może zrobię chłodnik ogórkowy ;)
OdpowiedzUsuńNo no, wyglada calkiem pyszne. Ale ja i tak wole mieso z miesem�� do tego mozna tez podac jakies miesko ��
OdpowiedzUsuńIzuś zupa wygląda naprawdę smacznie:) mam w pracy dzial "kuchnie świata" wiec poszukam gotowego wywaru do twojej zupy ;) jak bedzie to chyba tez zrobie taka zupe;) ale tylko dla siebie i Kuby bo moj maz to woli mięso;)
OdpowiedzUsuńbuziaki:*