piątek, 28 marca 2014

Placuszki - Racuszki

Witaj !

Dzisiaj z okazji postnego piątku w Mojej Koreańskiej kuchni powstały placuszki - racuszki bananowe z odrobinką wanilii oraz sosem z granatu posypane cukrem pudrem.
Sam pomysl zrobienia nie tradycyjnych jabuszkowych racuszków powstał kiedy chciałam zrobić racuszki z pomarańcza. Pomyślałam, że jak dodam pomarańcze to ciasto będzie rzadkie. Niepewna swoich wniosków postanowiła spytać się kolegi który jest dośwatczonym kucharzem. Potwierdził, że pomarańcza póści sok wiec lepiej zastąpić je innym. Podał mi dwa pomysły ananas, albo banany. Fanką anansu wibitnie nie jestem dlatego skorzystałam z babnanów i do tego sos z granatu bądź mango.
Takim sposobem powstał pomysł na racuszki bananowe z sosem z granata od siebie jeszcze oczywiście improwizując dodłam wanilie.

Jeśli chodzi o proporcje mleka i mąki to zawsze daje tak na oko wiadomo ciasto powinno być dość gęste.

Racuszki składniki :
-  2- 3 szklanki mąki
- mleko
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszeku do pieczenia
- proszek waniliowy - może być cukier waniliowy (Ja tu mam taki niesłodki proszek który wygląda jak cukier puder)
- 2-3 banany
- sok z cytryny
- olej do smażenia

Wykonanie:
Mąkę,jajko szczypta soli, proszek do pieczenia oraz cukierki waniliowy wyspałam do miski  mleko dodaje  stopniowo na przemian miksując bo ciasto powinno być dosyć gęste. Następnie obrane banany pokroiłam w cienką kostkę skropiłam je sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się czarne, dodałam je do ciasta,  wymieszałam.

Sos z granatu.
- 1/2 szklanki soku z granatu 
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny 
- wyłuskane ziarenka granatu
Ja mam sok z granatów swój domowy przygotowany dużo wcześniej w wielkim słoju przez teściową.

Wykonanie: 
Do rondelka wlałam sok z granatu, mieszając na małym ogniu dodałam cukier puder, aż się rozpuścił. Następnie przyszła kolej na  sok z cytryny i gotowałam, aż zgęstniej. Na samym końcu dodałam ziarenka granatu.

Ułożyłam racuszki na tależu polałam je sosem na koniec posypałam cukrem pudrem. Gotowe ! 
Racuszki -placuszki banaowe z odrobinką wanilii oraz sosem z granatu, posypane cukrem pudrem. 


Tak powstały placuszki - racuszki. Pierwszy raz zapisywałam dla kogoś przrepis zawsze robiłam to tylko dla siebie. Mam nadzieję, że z tej bazgraniny Tobie też wyjdą. 

Pozdrawiam serdecznie! A teraz lece na kolacje. 



4 komentarze:

  1. Bardzo dobry i łatwy przepis wyobrażam sobie jak one smakują więc postanowiłam,że je zrobię w najbliższy piątek.Miłego dnia buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Izuś kochana az mi slinka pociekła:P mmmmmniaaammmmm chyba tez zrobię twoje placuszki-racuszki;) Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Ja dziś będę robić, ale troszkę mniej słodką wersję <3

    OdpowiedzUsuń
  4. cos wspanialego. w sam raz na nasze podniebienia , uwielbiajace slodkie):DD

    OdpowiedzUsuń